Farbowanie jajek naturalnymi barwnikami wpisuje się w dawną tradycję wielkanocną, gdy nie istniały jeszcze gotowe farbki do jajek.
Czy wiecie, że jajka można farbować nie tylko w znanych nam łupinach cebuli czy startym buraku, ale też w natce pietruszki, hibiskusie, ale nawet w kawie czy kurkumie?
Te wszystkie informacje klasa 3d zdobyła podczas zajęć dotyczących naturalnego barwienia jajek. A po części teoretycznej przyszedł czas na część praktyczną. Pierwsza część wymagała zrobienia roślinnych rozczynów. My postawiliśmy na buraki, kurkumę i hibiskus. Przyniesione do szkoły ugotowane na twardo jajka, każdy miał za zadanie tak umieścić w przygotowanej „farbce”, żeby nie zbić jego skorupki. Niby taka prosta czynność, a na twarzach wielu uczniów malowało się ogromne skupienie.
Pięknie ufarbowane jajka zapewne będą ozdobą wielkonocnego stołu w wielu dziecięcych domach.
Wychowawczyni 3d
Agata Borowska